Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sylvana Simons gaat politiek in en krijgt 'verkiesbare plek' op Denk-lijst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2016, 16.17 uur

Tv-persoonlijkheid en presentatrice Sylvana Simons heeft zich aangesloten bij Denk, de nieuwe politieke partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Simons komt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen op een verkiesbare plek, zegt Öztürk tegen AT5.

Simons gaat voor Denk inbreng leveren op het gebied van media en cultuur, emancipatie, zorg en onderwijs, zo meldt de partij.

Zwartjes
Als reden voor haar politieke carrière, noemt Simons een uitzending van De Wereld Draait Door, waarin ze het aan de stok kreeg met tv- en radiopresentator Martin Šimek. Die noemde vluchtelingen 'zwartjes'. Simons ging ertegenin en kreeg vervolgens een 'stortvloed aan reacties' over zich heen, waarvan veel 'doordrenkt met intolerant en haatdragend gedachtegoed'. 

'Dát was het moment dat ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren', zegt Simons. 'Ik zie het nu als mijn taak om mijn stem te laten horen in de arena waar ik écht iets blijvends kan bijdragen: de politiek'.

Bekijk hieronder het conflict tussen Simons en Šimek bij DWDD, na ongeveer 8 minuten.

Voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders doet volgend jaar ook een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer voor Denk, zo werd al eerder bekend.

Lees ook: Sylvana Simons 'kan moreel kompas Powned niet herijken'