Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fon Zwart (78) schildert zebrapad Haarlemmerdijk zwart: 'Ze zijn totaal zinloos'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2016, 23.25 uur

Het had een ludieke actie moeten worden, maar de 78-jarige Fon Zwart eindigde in een politiecel. Fon wilde afgelopen zondag een statement maken door een zebrapad op de Haarlemmerdijk zwart te schilderen.

In de ogen van Fon is het zebrapad nutteloos. 'Ze hebben geen nut. Je kan niet oversteken, want ze worden geblokkeerd. Fietsers, brommers en scooters stoppen niet. Totaal zinloos dus', zegt de bewoonster van het centrum. 

En op het moment dat AT5 aan het draaien is, is het ook meermaals raak. Op Eerste Pinksterdag vond Fon het tijd voor actie. Bij wijze van een ludiek protest besloot ze het zebrapad zwart te schilderen. Maar heel ver kwam ze niet. Agenten hadden de actie snel in de gaten. 'Ik heb gezegd: jongens ga echte misdadigers opsporen. Die ene voelde daar wel wat voor, maar die andere zei dat ik iets had gedaan wat niet mocht', zegt de actievoerster. 

'De agenten hebben nog overlegd met het bureau, maar ik moest mee', zegt Fon. De 78-jarige vrouw zat vervolgens zes uur lang in een politiecel: 'Ik heb aan advocaat gekregen, een warme maaltijd en van die beduimelde boekjes.'

De actie krijgt waarschijnlijk nog wel een staartje. Een officier van justitie moet nu beslissen welke stappen er tegen Fon Zwart worden ondernomen.