Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Explosieven' waren shoarmakruiden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 mei 2016, 16.24 uur · Foto: NPO/Onder de radar

De explosieven die zouden zijn aangetroffen in de woning van terreurverdachte Samir O. bleken shoarmakruiden. Dat schrijft De Telegraaf.

Volgens het openbaar ministerie was het calcium magnesium carbonaat. De kruiden worden gebruikt om vlees te behandelen. Het leek niet op de vleeskruiden zoals deze in de winkel te vinden is, zegt een woordvoerder tegen de krant. Na onderzoek van het NFI bleek inderdaad dat het niet om explosief materiaal ging. De verdachten hadden het in de verhoren ook steeds over shoarmakruiden.

Het geld dat werd gevonden in het huis van Samir O. was volgens advocaat Ed Manders ook niet bedoeld om terroristen te financieren. Dat geld, een ton cash, is handelsgeld uit de vleesgroothandel. O. denkt dat hij er in is geluisd door een oud-zakenpartner waarmee hij een conflict heeft. 

Lees ook: Terreurverdachten Roosendaal op vrije voeten

Donderdag werd bekend dat de drie verdachten die toen nog vastzaten, vrij worden gelaten omdat er geen bewijs is voor het beramen van een aanslag. De drie blijven wel verdachten in het onderzoek naar de financiering van terrorisme. De drie zouden een aanslag hebben willen plegen in Amsterdam. De arrestatie in Roosendaal kreeg veel aandacht, omdat de inval werd uitgezonden in het programma Onder de radar.

Lees ook: 'Opgerolde terreurcel wilde aanslag plegen in Amsterdam'