Start van hoofdcontent

Stad

nl

Biografie over burgemeester: 'Van der Laan is bevlogen, mateloos en gepassioneerd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 mei 2016, 19.10 uur

Bevlogen, mateloos en gepassioneerd. Zo wordt burgemeester Eberhard van der Laan omschreven in een nieuwe biografie die over hem gaat. Voor het boek werden ruim 100 personen geïnterviewd.

'Flikker toch op'
Kemal Rijken, de schrijver van de biografie, zegt over Van der Laan: 'In een woord zou ik hem willen omschrijven als mateloos. Als hij lief is tegen je, dan is hij ook echt heel lief en als hij oprecht heel boos is, dan is hij ook echt heel boos. Een goed voorbeeld is uit 1996 in jullie programma. Dat was een live-programma van AT5 waarin hij uithaalde naar een Amsterdammer.' 'Het is gillen wat u doet. Flikker toch op, ik woon in De Baarsjes, waar woon jij?', zei Van der Laan tegen de man.

Maar ook later als burgemeester schuwt Van der Laan de discussie niet, zo gaat hij tijdens de Maagdenhuisbezetting actief met de bezetters in debat. 'Je hebt zelf niet gehoord: schande dat jullie hier naar binnen zijn gekomen. Ik heb niets van dat al gezegd', zei de burgemeester toen. 

Robert M. 
De biografie beschrijft ook hoe Van der Laan kort na de start van zijn ambt te maken krijgt met de zedenzaak van Robert M. Advocaat Richard Korver, die de ouders van de slachtoffers bijstond, heeft in die zaak, maar ook in vele andere zaken, actief met Van der Laan te maken gehad. 'Hij is zelf advocaat geweest, dat maakt het samenwerken soms een stuk makkelijker, omdat hij begrijpt hoe advocaten denken. Dat scheelt enorm. Als mens heb ik met bewondering gekeken hoe hij onder stressvolle omstandigheden vriendelijke woorden voor iedereen heeft om hem heen, die schudt hij zo uit zijn mouw', zegt Korver over de burgemeester.

'Boek had niet gehoeven'
Volgens schrijver Rijken is Van der Laan een ingetogen calvinist, dat blijkt ook uit het feit dat er wat hem betreft geen biografie van hem gemaakt had hoeven worden: 'Nee, dat vindt Van der Laan ijdeltuiterij, zoals hij dat noemt. Hij komt ook uit een gereformeerd nest, van doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Wat hij voornamelijk heeft gezegd vanochtend tegen mij en tegen de uitgever: ik vind het mooi dat het boek er is, maar zo lang ik nog in functie ben zou er nog geen boek hoeven zijn en moet ik mij richten op mijn werk. Dat heeft hij gezegd en dat hebben wij gerespecteerd.'

Het boek ligt vanaf morgen in de winkel.