Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongeren in Zuid drinken en gebruiken het meest

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 mei 2016, 19.25 uur

Jongeren in Zuid gebruiken meer drank, soft- en harddrugs dan leeftijdsgenoten in andere stadsdelen. Het stadsdeel heeft inmiddels extra maatregelen aangekondigd.

41 procent van de jongeren in Zuid zegt wel eens alcohol te hebben gedronken, terwijl het gemiddelde in de rest van de stad op 28 procent ligt. 'Het is een lijstje waar je als stadsdeel niet bovenaan wil staan. Het kan schadelijk zijn voor jongeren, op school, ze kunnen voor overlast zorgen. Ze moeten weten waar ze aan beginnen', aldus Sebastiaan Capel, voorzitter bestuurscommissie Zuid.

Volgens onderzoekers is een van de redenen daarvoor dat kinderen in Zuid vaak een vrijere opvoeding krijgen waar meer ruimte is voor het experimenteren met bijvoorbeeld drank. Maar dat is niet de enige oorzaak. 'In Zuid is geld, dat is natuurlijk een groot punt', aldus een van de jongeren. 'Mensen hebben grote huizen en ouders zijn vaak weg', zo zegt een ander.

Vooral in de Apollobuurt en het Museumkwartier is het probleem groot, daar ligt het gebruik nóg hoger dan in de rest van Zuid. 'Wat we hebben gehoord is dat waar andere jongeren veel op straat gebruiken, dat dat hier thuis gebeurt. Dus daarmee minder zichtbaar, in overlast bijvoorbeeld, maar dat kan nog steeds naar dezelfde problemen leiden voor jongeren', aldus Capel.

Uit de cijfers blijkt dat jongeren naast drank en softdrugs ook harddrugs, en vooral xtc, gebruiken. Het percentage ligt in Zuid op 3,5 procent, terwijl dit in de rest van de stad op anderhalf procent zit. Om de problemen aan te pakken worden al straatcoaches ingezet. Als minderjarigen betrapt worden op blowen, volgt er een gezinsbezoek. Stadsdeel Zuid komt deze week met extra maatregelen.