Met illegale feestjes op boten of aan de kade wordt tijdens de Canal Parade goud geld verdiend. De gemeente moet in actie komen tegen deze 'ongewenste commerciële praktijken'.
Dat zeggen stichting AGP, organisator van de Amsterdam Gay Pride en gemeenteraasdslid Jan-Berg Vroege (D66) vandaag in De Telegraaf. Vroege heeft er raadsvragen over gesteld.
Het gaat om feestjes tijdens de botenparade waarvoor de bezoeker soms meer dan 100 euro betaalt voor een staplek op een boot plus een middag gratis drank. "Hele stukken kade worden met linten afgesloten en alleen mensen met een polsbandje mogen daar dan zijn", zegt raadslid Vroege. Zijn bezwaar is dat de organisatie van zo'n illegaal feest er veel geld aan verdient, maar niet meebetaalt aan de kosten van de Gay Pride en zich niet aan de evenementenregels hoeft te houden.
Lees ook: Bewoners Prinsengracht: Kan het allemaal ietsje minder met die Gay Pride?
Knalharde muziek
Het gevolg daarvan: "Knalharde muziek van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat", vertelde een bewoonster van de Prinsengracht vorig jaar aan AT5. Wat uit de enorme geluidsinstallaties kwam, was soms zo luid dat de muziek van de botenparade niet meer te horen was. De politie liet het gebeuren, zei de bewoonster. Het hoort erbij, was de redenatie.
Ook raadslid Jan-Bert Vroege heeft het vorig jaar gezien: "Op de kade van de Prinsengracht waren verschillende feestjes die niets met de organisatie van Amsterdam Gay Pride te maken hadden. Met een stel vrienden biertjes drinken mag natuurlijk, maar je kunt niet zomaar op straat of op het water een groot feest geven en er geld aan verdienen."
Canal Parade 2016
Op Facebook is de kaartverkoop van bootfeestjes voor de komende Canal Parade al van start gegaan. Bewoners van de Prinsengracht wijzen er ook op dat op Marktplaats speciaal voor de Gay Pride grote sloepen te huur worden aangeboden. Boten met plek voor zo'n 50 mensen, met toilet, wasbak en geluidsinstallatie. Een van de advertenties: 'De boot ligt tijdens de parade aan de Prinsengracht. De boot kan de gehele dag worden afgenomen voor 60 euro per persoon. Eventueel kan er een tweede sloep aan de boot worden gelegd voor grotere groepen.'
Lees ook: 'Gay Pride moet groter worden dan Koningsdag'
Een van de feestjes aan de Prinsengracht wordt georganiseerd door een Rotterdamse dj. Al lijkt het misschien zo, er is niets commercieels aan zijn 'bootparty', zegt hij aan de telefoon. De man wil niet met naam genoemd worden. "Ik vind de Canal Parade het leukste feest dat er bestaat. Daarom stop ik er zeker 10.000 euro in. Wat we doen: we huren twee sloepen en varen die naar Amsterdam. We huren een dj, een kapitein, beveiliging en barpersoneel in, en kopen drank en eten. Met zo'n honderd vrienden en vriendinnen maken we er een leuk feestje van."
Quitte spelen
Kaartjes voor zijn bootfeest zijn online te koop voor 110 euro. De verkoop gaat hard, is te lezen op de Facebookpagina. Bezoekers krijgen de hele dag gratis drinken en eten. Voor de duidelijkheid dragen ze een polsbandje. Er willen nog wel eens vreemden op de boot springen. De dj: "We draaien hopelijk quitte, dat is het idee. Misschien dat ik er nog 300 euro aan overhoud." Parkeerplekken afzetten, daar doet de Rotterdammer overigens niet aan. Hij heeft het anderen vorig jaar wel zien doen. "Dat zou een stuk goedkoper zijn dan die dure boten huren, maar we doen het niet. Ik heb namelijk geen idee of het wel mag."
Over de regels tijdens de Gay Pride is stadsdeel Centrum heel duidelijk. Een woordvoerder: "Als je een evenement in de openbare ruimte wilt organiseren, moet je daar een evenementenvergunning voor aanvragen. De gehele Gay Pride Amsterdam valt onder één vergunning. Als het evenement daar niet bij zit, is het een illegaal feestje."