Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Oude punker: 'Ik ben weggepest in Bos en Lommer, hel om daar te wonen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2016, 01.31 uur

Is punk dood? Allerminst. Vandaag vierde de subcultuur haar 40-jarig jubileum in filmmuseum EYE. Er is een festival en een tentoonstelling in samenwerking met Bert Broodje en Don Letts.

'We waren boos en bij de muziek hoorde een kledingstijl die absoluut onorthodox was', zegt punk-icoon Bert Broodje op de tentoonstelling. 'Het was je identiteit die avond. Als het maar kapot en slecht was, het maakte niks uit', voegt hij er aan toe.

Jezelf uiten
'Punk is dé manier om jezelf te uiten. Dé manier om je creativiteit, je rol, je diepgang in het leven te vinden. Ongeremd, ongekend, gewoon met je eigen talent, dan ben je wie je bent', rijmt een bezoeker van de tentoonstelling. 

Gepest
Het is niet alleen maar een feest om punker te zijn, legt Bert Broodje ook uit. 'Rond 2010, 2012 ben ik behoorlijk gepest, getreiterd in Bos en Lommer. En toen ben ik Bos en Lommer uitgevlucht, ik ben een paar jaar naar Beverwijk verhuisd.' Volgens Broodje was het een 'hel' om die twee jaar in Bos en Lommer te wonen. 'Ik rijd nu op een scooter en heb een helm op. Dat scheelt ook allemaal. En dan valt die kleding ook minder op. Maar het is wel steeds moeilijker om een outsider te zijn', zegt de oude punker.

Het festival Fury! Punk Culture duurt nog tot en met 15 juni.