Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Drugsdealers Haarlemmerstraat komen achter klanten aan naar binnen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.15 uur

Het gaat snel bergafwaarts met de Haarlemmerbuurt. Dat schrijft een groep winkeliers in een brandbrief aan het stadsbestuur.

De omzetten hollen achteruit en dat komt volgens de ondernemers door de toenemende overlast van drugsdealers en Airbnb-toeristen. De ondertekenaars van de brief hebben hun winkel vooral op de Haarlemmerdijk, maar zij zeggen last te ondervinden van de drugscriminaliteit even verderop, in de Haarlemmerstraat.

Chris Colle heeft daar een bed& breakfast en doet even voor hoe dat in zijn werk gaat. 'Af en toe staat er iemand aan de buitenkant, rechts. En dan gaat de deur open en komen de klanten naar boven. Dan gaat er gauw een handje voor die deur, houden ze die deur tegen en wachten ze tot de klanten boven zijn. Dan gaan ze er achteraan.'

Lees ook: Ondernemers Haarlemmerdijk zijn straatdealers en illegale hotels zat

Door deze praktijken, de toename van illegale hotels en Airbnb-adressen zeggen de winkeliers verderop dat hun trouwe Amsterdamse klanten en het hoogwaardige toeristisch publiek wegblijven uit de winkelstraat die in 2011 nog de populairste van het land was. 

Drugsdealers aanpakken is dweilen met de kraan open volgens Colle. 'Het zijn probleemdrugsdealers, het ene moment kun je ze aanschieten of wegsturen. En twee minuten later lopen ze toch weer ergens anders iemand aan te schieten. Het is voor de politie niet om tegenaan te werken, die hebben wel wat beters te doen.'

Reactie
Stadsdeel Centrum zegt in een reactie in gesprek te zijn met de ondernemers, volgende week komt het met een inhoudelijke reactie op de brief. Ook de aanpak van de straatdealers heeft de aandacht.