Politiek

NL
V

Schoon genoeg van vervuilende megacruiseschepen Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.45 uur · Foto: Pablo Tawjoeram

GroenLinks heeft schoon genoeg van cruiseschepen die de stad vervuilen. De kolossale schepen verbruiken per uur honderden liters vervuilende stookolie, zelfs als ze aangemeerd liggen. De partij gaat vragen stellen.

Het toerisme in Amsterdam zit in de lift. Ook het aantal cruiseschepen dat aanmeert in Amsterdam, zal in de komende jaren dus alleen maar toenemen, merkt GroenLinks op in Het Parool. Die 'drijvende oliestokers' zorgen voor behoorlijke luchtvervuiling en daar maakt de partij (zes zetels) zich grote zorgen over. Volgens de krant verbruiken grote cruiseschepen makkelijk zevenhonderd liter stookolie per uur als ze liggen aangemeerd. Zoveel brandstof hebben ze namelijk nodig om enkel in bedrijf te kunnen blijven.

Enorme vervuiling

De bezorgde GroenLinks-raadsleden Jasper Groen en Zeeger Ernsting beroepen zich op een artikel dat onlangs verscheen in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian over 's werelds grootste cruiseschip, de 362 meter lange Harmony of the Seas. In dat artikel werd ingegaan op de enorme vervuiling door de cruisevaart. 'Dit was voor ons reden vragen te stellen aan het college', zeggen ze.

Lees ook: 12 dekken en plek voor 2650 passagiers: de ms Koningsdam ligt in de haven

Groen suggereert in Het Parool dat Amsterdam de grootste en meest vervuilende schepen misschien maar gewoon moet weren. Een wens die weinig kans maakt, volgens een onderzoeker duurzaam toerisme. 'Een kleine haven als Amsterdam moet concurreren met Hamburg, Rotterdam en Antwerpen. Die zal geen vuist durven maken, omdat rederijen makkelijk kunnen uitwijken naar andere havens'.

Lees ook: [Video] Enorm cruiseschip keert op het IJ