Stad

NL
V

Amsterdam verslaat Rotterdam in strijd om werf voor bouw mega-jachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 mei 2016, 20.32 uur · Foto: Royal Van Lent

Vanaf 2019 worden aan een werf in de haven van Amsterdam mega-jachten gebouwd. De firma Royal Van Lent wil luxe schepen tot wel 160 meter lang gaan bouwen in Amsterdam.

De scheepsbouwer opereert nu vanuit een werf in het Zuid-Hollandse Kaag, maar heeft meer ruimte nodig. Daarom wordt deze zomer begonnen met de voorbereidende werkzaamheden in Amsterdam, zoals het bouwrijp maken van grond, voor een nieuwe werf. 

Lees ook: Peperduur jacht met helikopter aan boord vaart over het IJ

Naar verwachting start begin 2017 de bouw van de circa 5.500 m2 grote hal met een hoogte van 28 meter, inclusief (droog)dok en tien aparte werkplaatsen. De werf is in 2019 klaar voor productie. De nieuwe faciliteit in Amsterdam is 170 meter lang. Hierdoor is Royal Van Lent in staat luxe jachten tot zo'n 160 meter te bouwen, of te ontvangen voor een verbouwing.

Het eerste jacht zal in de periode 2019-2021 te water gelaten worden.

Lees ook: Megajacht duikt op voor Scheepvaartmuseum

Schiphol in de buurt
Volgens de scheepsbouwer won Amsterdam de concurrentiestrijd van, onder meer, Rotterdam, vanwege een aantal praktische zaken. Zo is Schiphol lekker dichtbij (handig voor 'de internationale clientèle') en is ook Kaag relatief in de buurt. 'De opening van de nieuwe werf betekent een impuls voor de lokale werkgelegenheid. Op termijn is er ruimte voor circa 150 nieuwe banen', aldus Royal Van Lent-directeur Jan-Bart Verkuyl.