Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Wiet kweken is niet prima, want het is gewoon rommel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 mei 2016, 22.01 uur

De gemeente moet nu snel zijn eigen wiet gaan kweken, zo vindt D66. Onderzoekers hebben namelijk geconcludeerd dat het wettelijk gezien toch mogelijk is om legaal wiet te telen. Toch is niet iedereen het met de partij eens.

De teelt, veelal bij mensen in huis, is nu een broeinest voor criminaliteit. Volgens de onderzoekers zijn mensenrechten belangrijker dan je houden aan drugsverdragen, die drugs verbieden. Mensen beschermen tegen de criminaliteit en de gezondheidsrisico's die bij illegale wiethandel komen kijken, gaat volgens hen voor. 

Een meerderheid in de gemeenteraad wil al langer een proef met gereguleerde wietteelt, maar dat is nu nog verboden. 'Het rapport is wel echt een doorbraak. Dat betekent dat het argument, 'sorry jongens, het mag niet, want we hebben internationale verdragen', dat geldt nu niet meer', zegt D66-fractieleider Jan Paternotte.

Lees ook: GroenLinks en D66: 'Laat gemeente snel zelf wiet kweken'

Het CDA is echter fel tegenstander. Volgens de partij moet je het gebruik van wiet namelijk ontmoedigen. Raadslid Diederik Boomsma: 'Je geeft eigenlijk het signaal aan iedereen van, kijk, het is prima, de gemeente verbouwt het zelf. Het is niet prima, want wiet is gewoon rommel. Het is slecht voor je, het is ongezond, het is gevaarlijk.'

Of Amsterdam zelf wiet gaat kweken is zeer de vraag. Het kabinet, en dan vooral de VVD, wil dat namelijk niet. Donderdag spreken de partijen tijdens de raadsvergadering met de burgemeester over het plan.