Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente weigert huisvesting te regelen voor SIO, gemeente 'kan boom in'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juni 2016, 18.16 uur · Foto: Jos van Zetten

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs weigerde in oktober subsidie te geven aan de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO). Nu heeft ook de gemeente bepaalt dat er geen huisvesting meer geregeld hoef te worden voor een nieuw islamitische middelbare school.

Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs voelt zich niet meer verplicht om hieraan te voldoen, schrijft Het Parool. De SIO reageert via een persbericht zeer kernachtig door te stellen dat de gemeente Amsterdam 'na weigering van het gebouw aan SIO, naast Sander Dekker ook de boom in' kan. 

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman had raadsvragen gesteld naar aanleiding van de plannen voor de islamitische school. Ze wilde weten of er straks een islamitische school komt te staan waar wel kinderen heen gaan, maar waar geen geld voor is. De kinderen zouden slachtoffer kunnen worden van ondermaats onderwijs. Kukenheim antwoordde dat de gemeente niet kan worden verplicht om onderdak te regelen voor een school die niet wordt bekostigd door de overheid.

De SIO geeft in hun reactie nu aan dat ze op eigen houtje een schoolgebouw gaan zoeken voor 930 kinderen en de gemeente daarvoor de rekening te sturen. De SIO verwijst daarbij naar een uitspraak van de Raad van State vandaag.