Stad

Drama dreigt voor bridgers in Noord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juni 2016, 20.34 uur

'Rampzalig' noemen ze het. Bridgers in Noord hangt een klein drama boven het hoofd: het pand waar ze in zitten wordt verkocht en ze hebben het geld nog niet bij elkaar om het zelf te kopen.

En dat kan betekenen dat ze eind van de maand op straat staan. Een verhuizing zijn de bridgers van De Vereniging van Verenigde Bridgeclubs Amsterdam Noord (voor het gemak afgekort tot de VVBAN) overigens wel gewend. De afgelopen zeven jaar zwierf de club van de ene tijdelijke plek naar de ander. 

Sinds vorig jaar wordt er gespeeld in het Zwanenmeer aan de Beemsterstraat. Maar eigenaar Combiwel wil van het pand af. De VVBAN wíl het pand wel kopen, maar komt nog een ton van de benodigde vierhonderdduizend euro te kort. De oplossing? Een 'obligatiestructuur'. 'Mensen kunnen intekenen voor een bedrag van vijfhonderd of duizend euro. Meer mag natuurlijk ook. Ieder jaar krijg je zo vier procent rente en zo hopen we het restbedrag bij elkaar te krijgen', vertelt Yolanda Schaefer, bestuursvoorzitter van de VVBAN. 

'Ik kom hier vier keer per week. De drie overige dagen verveel ik me dood'
Of het geld daadwerkelijk bij elkaar komt op deze manier, valt nog te bezien. Maar feit is wel dat de bridgers dolgraag een dak boven hun hoofd houden. 'Het is een heel sociaal gebeuren', vertelt een van de leden. 'Ik kom hier vijf keer per week', vult een medespeelster aan. 'Ik zelf ben hier vier keer in een week', stelt een man. 'De andere drie dagen verveel ik me dood.' Maar of het goed komt? 'Ik vraag het aan de sterren', aldus een speelster. 'Daar staan alle antwoorden in.'