Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minder verkoop sociale huurwoningen door corporaties

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juni 2016, 12.56 uur · Foto: AT5 Whatsapp (0651190938)/B. Boussaid

Woningcorporatie Rochdale begint als eerst met het verminderen van de verkoop van sociale huurwoningen. Rochdale besloot een rem te zetten op de verkoop van de meest aantrekkelijke huizen in de sociale huur. Ze worden ook niet meer in de vrije sector verhuurd.

Ook andere woningcorporaties in de stad zijn van plan minder sociale huurwoningen te gaan verkopen, laten woordvoerders van verschillende corporaties weten aan Het Parool. Eigen Haard geeft aan dat ze de verkoop hebben gehalveerd van 300 huizen vorig jaar naar 150 dit jaar. Ook Stadsgenoot geeft aan de verkoop te verminderen. Hierdoor zullen er meer sociale huurwoningen overblijven. Het aantal sociale huurwoningen zou dalen van 189.000 naar 162.000. Maar zo'n vaart zal het dus niet meer lopen. Hoeveel woningen er overblijven is nog niet bekend.

Lees ook: Krakers in opstand tegen verkoop sociale huurwoningen

Rochdale zal geen huizen meer verkopen in wijken waar de woningvoorraad al hard gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval in West en Zuid.

'Het is belangrijk voor de menging in de stad dat wij als woningcorporatie in verschillende wijken in de stad genoeg huizen hebben voor de laagste inkomens', zegt Hester van Buren , voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale. 'Verkoop was nodig om de financiële positieve van Rochdale op de vijzelen. Inmiddels hebben we genoeg vlees op de botten om met minder verkopen toe te kunnen', zegt ze tegen de krant.

Lees ook: Krakers weg uit Borgerstraat, voeren actie

Donderdag wordt het nieuwe beleid besproken met bestuurders en wethouders. Als er een tekort van sociale huurwoningen ontstaat, is Rochdale van plan om bij te bouwen. Zo worden er gemengde wijken behouden, is het idee.

Lees ook: Bijna negen jaar wachten op sociale huurwoning in de stad

Onlangs ontstond er veel verzet van actiegroepen. Zij hielden onder meer protesten en kraakten een woning in West tegen de verkoop van de sociale huurwoningen. Van Buren ontkent dat deze acties invloed hebben gehad op het besluit.