Stad

Laatste gedetineerden vertrokken, de Bijlmerbajes is niet meer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juni 2016, 17.47 uur

De bekendste gevangenis van Nederland, de Bijlmerbajes, beleefde vandaag haar allerlaatste dag als huis van bewaring. De laatste 75 ingezetenen vertrokken per bus naar een gevangenis in Zaandam.

Rijp voor de sloop en niet meer van deze tijd aldus de directie:  'Als je het gebouw verlaat zie je pas dat het terminaal is. En dat doet wel pijn', zegt directeur Michael Wijngaarde over de bijna 40 jaar oude gevangenis. 

'Niet meer doen hé'
Bewaarder Marcel Blijd heeft er lang gewerkt: 'Na 30 jaar afscheid nemen, ik ga niet huilen maar ik ben wel een beetje weemoedig.' Blijd heeft veel meegemaakt, van de topcriminelen die moesten zitten tot ontsnappingspogingen. Een keer probeerde iemand via het dak te ontsnappen, die werd gepakt. 'Niet meer doen hé, heb ik tegen hem gezegd', aldus Blijd met een knipoog.

Vluchtelingenopvang
De laatste gevangenen die zijn vertrokken uit de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, hebben een psychische aandoening. Zij verbleven tot vandaag in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum. Vanaf augustus komen er anderhalf jaar lang vluchtelingen in de gebouwen wonen. Daarna gaat de sloopkogel erin en komen er woningen voor in de plaats.