Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reguliers blijft 'gemixte' straat: 'Storm in glas water'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 juni 2016, 19.41 uur

De Reguliersdwarsstraat was jaren het middelpunt van de gayscene in Nederland. Maar volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging moet dat imago van de gaystraat tot het verleden gaan behoren. We vroegen drie hoofdrolspelers, in de horeca van de Reguliersdwars hoe zij hun straat zien.

'Dertig jaar geleden was het een gemixte straat. Alleen die mix, daar zit het 'm juist in. Dat moet zo blijven. Volgens mij is de homo-emancipatie intussen wat verder ingetreden dan dertig jaar geleden. Ik ken heel veel gays die juist naar heterozaken gaan en niet in gayzaken willen komen. Dat lijkt me een heel logische ontwikkeling', meent Casper Reijnders. Hij is eigenaar van restaurant Lion Noir. 'Voor mij is het belangrijk dat dat vleugje er absoluut op blijft, maar ook dat we vooruit gaan en niet blijven hangen in het verleden. En dat is wat er nu gebeurt', besluit Reijnders.

Brendan van de Ruit is eigenaar van gaycafé Taboo. 'Dit is juist een mooi voorbeeld van hoe iedereen hier kan werken en z'n ding kan doen. Hetero's, homo's, bedenk het maar, dat kan allemaal prima. Nu moeten we ineens de homo's er uit cirkelen van: doe maar niet meer. Heel apart.' Volgens Brendan zullen de homo's gewoon blijven komen. 

Volgens Maartje Weijers, manager van Club NYX, is het een storm in een glas water. 'Wat mij betreft is de Reguliers een straat als iedere andere. Maar wel eentje met een prachtige geschiedenis. We merken aan de jongere generatie dat zij uit eigen beweging hun vrienden en vriendinnen meenemen die ergens in het gay/hetero-spectrum vallen. En ze hebben echt behoefte aan uitgaan met z'n allen. We hebben hier in het weekend nog steeds prachtige drags in de straat en toeristen die hier heenkomen, speciaal voor deze straat', zo zegt Weijers.