Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners Banne voelen zich niet meer veilig: 'Ik ben in m'n tuin overvallen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 juni 2016, 23.11 uur

Buurtbewoners van de Banne in Noord staan niet meer te kijken van crimininaliteit als berovingen. Maandagochtend beroofden twee gewapende mannen op Tussendek een stel van hun koffers en autosleutel bij die straat.

'Er zijn gisteravond ook auto's in de fik gestoken hier achter. Dus of je je hier veilig moet voelen? Ik weet het niet', zegt een vrouw die net haar twee hondjes uit laat. 'Het is niet prettig. Ik ben blij als ik straks binnen ben', zegt een andere vrouw.

Lees ook: Banne Buiksloot geterroriseerd door hangjongeren: 'Men durft 's avonds niet meer over straat'

De daders lieten de auto staan en renden weg. De politie zette een groot deel van wijk af maar wist hen niet aan te houden. De auto is weggesleept en veiliggesteld. De Banne wordt al maandenlang geteisterd door gewelddadige incidenten. Een jeugdbende rond de Klipperstraat intimideert buurtbewoners, richt vernielingen aan en pleegt inbraken. 

Lees ook: Cameratoezicht in Klipperstraat: 'Bijna dagelijks heftige incidenten'

Een buurtbewoner draait niet om de hete brij heen. 'Het is gewoongoed geworden helaas. Neem de Klipperstraat bijvoorbeeld. Daar zit een zooitje tuig die de boel verziekt.' Een andere vrouw wist het 'tuig' ternauwernood van haar af te houden. 'Laatst was er een inbraak geweest. En ze komen op me af. M'n honden begonnen te grommen en ja, toen waren ze gelukkig weg.'

abc5media_image_1

Een bewoner zegt zelfs dat ze in haar eigen tuin overvallen is. 'Ik vind het afschuwelijk. Het is me in mijn tuin ook gebeurd dat ik overvallen ben, dat zo m'n ketting van m'n nek afgetrokken is. Tegenwoordig is het niet meer leuk, toch?' Een ander probeert zich er voor af te sluiten. 'Ik ga straks in de tuin zitten met een pilsje erbij en dan is het een andere wereld voor mij. Ik doe de deur dicht en bekijk het maar.'