Start van hoofdcontent

Stad

nl

Frans Stuy op audiëntie bij paus: 'Ik ben op m'n veertiende gestopt met bidden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juni 2016, 01.03 uur

Frans Stuy stapt vannacht op het vliegtuig naar Italië. Aankomende donderdag mag hij op audiëntie in Vaticaanstad. De kerkleider nodigde hem uit samen met collega's uit verschillende landen vanwege het jubileumjaar van de barmhartigheid. Stuy stelt namelijk al jarenlang werkervaringsplaatsen beschikbaar op zijn kermissen voor jongeren uit Nieuw-West.

De jongeren van Stichting Connect die bij Frans op de kermis werkervaring opdoen als beveiliger, gaan graag met hem op de foto. En die foto gaat mee naar het Vaticaan. Frans weet precies hoe hij de paus gaat vertellen over zijn projecten. 'Je moet het zien als een soort Ajax. Wij geven een opleiding en als we dan kunnen zorgen dat ze in de maatschappij kunnen werken, dan hebben wij iets gewonnen. Dat moeten ze in de politiek ook meer doen', legt Stuy uit.

'Gestopt met bidden'
Hoewel Stuy donderdag dus oog in oog zal staan met de paus, is hij niet meer gelovig. 
'We zijn heel katholiek opgevoed, maar toen ik veertien was zei m'n vader. Toen was er ook zo veel ellende; "kom jongens we stoppen er mee, we gaan niet meer bidden, we gaan gewoon normaal doen".'

Lees ook: Collega's begroeten Frans Stuy met handkus na bezoek paus

Trots
Z'n Italiaans moet hij nog even bijschaven, maar de jongens van Stichting Connect zijn nu al trots op Frans. 'We zijn heel blij dat hij gaat. We wensen hem natuurlijk heel veel succes en heel veel sterkte daar met de paus', aldus Youssef Guennoun. 'Ik vind dat hij vooral over zichzelf moet praten, als goede persoon. Dat hij heel veel jongens helpt. Dat is het belangrijkste eigenlijk. Daar kan de paus nog heel veel van leren, denk ik', vult Moemen Ali Ghali, teamleider van Stichting Connect, aan.

'Blijf gewoon normaal'
Hoewel hij geen kerkganger is, ziet Frans toch wat overeenkomsten tussen hem en zijn naamgenoot Franciscus.
'Ik hoor dat hij in een oud kloffie naar buiten loopt en dat hij nog steeds naar zijn eigen broodjeszaak gaat. En dat hij op een brommertje door de stad heen kart, dat bevalt mij wel. Blijf gewoon normaal. Dat vind ik goed van hem.'