Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester nodigt LHBTI-gemeenschap uit voor gesprek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juni 2016, 20.02 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft samen met de Hoofdofficier van Justitie en de eenheidschef van de politie de LHBTI-gemeenschap uitgenodigd voor een gesprek.

Dit doet de burgemeester naar aanleiding van de bloedige aanslag op een homoclub in Orlando. Van der Laan heeft vaker dit soort gesprekken na aanslagen in het buitenland met bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap en media. 'Bij de aanslag in Orlando is de LHBTI-gemeenschap zwaar getroffen. Ik kan mij voorstellen dat dit bij u tot zorgen en vragen heeft geleid.' Daarom nodigt de burgemeester de gemeenschap uit voor een gesprek op vrijdag 24 juni om 11.45 uur in het stadhuis. 

De burgemeester wijst er in de brief op dat het dreigingsniveau in Nederland substantieel is en dat een aanslag ook in Amsterdam kan plaatsvinden. 'Amsterdam heeft daarom de afgelopen jaren allerlei maatregelen getroffen, zichtbaar en onzichtbaar. Het doel van deze maatregelen is om onze open en vrije samenleving te beschermen. Dit doen wij door het tegengaan van radicalisering en door ons continu voor te bereiden op een terreurdreiging of aanslag zodat wij indien nodig adequaat kunnen optreden', schrijft de burgemeester.

Ook geeft Van der Laan aan dat er bij hem geen concrete informatie bekend is van een concrete dreiging op LHBTI-activiteiten of andere activiteiten in de stad. 'De driehoek roept Amsterdammers al langer op niet toe te staan dat aanslagen in het buitenland ons leven veranderen en dus gewoon naar een café te gaan, of naar een concert of naar de Europride later dit jaar.'