Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chauffeur aangevallen door ronselaars: 'Ik viel neer en ze schopten me overal'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 juni 2016, 18.24 uur

Het is nog steeds een puinhoop met het taxivervoer rondom Schiphol. Dat zeggen meerdere bezorgde chauffeurs tegen AT5.

Het aantal ronselaars neemt de afgelopen weken volgens hen alleen maar toe. En dat terwijl de gemeente Haarlemmermeer extra handhaving had toegezegd. Twee van de chauffeurs doen anoniem hun verhaal. Uit angst voor represailles van ronselaars.

'De ronselaars worden agressiever', zegt een van hen. 'Omdat er steeds meer ronselaars komen worden ze agressiever. Als ze even geen klant kunnen krijgen dan uiten ze het zowel op de klanten als op de chauffeurs die daar gewoon hun werk proberen te verrichten.'

Lees ook: Taxironselaar daagt beveiliger uit: 'Kleine Turk, word je boos?'

Trappen in gezicht
Een andere chauffeur werd zelfs gevolgd vanaf Schiphol en op het Hoofddorpplein belaagd, omdat een toerist met zijn officiële taxi mee ging in plaats van de auto van ronselaar. 'Ik voelde een trap op mijn zij, een trap hier, een klap in mijn nek en toen viel ik neer. Toen gingen ze mij nog trappen in mijn gezicht en schoppen op mijn buik, rug, hoofd, overal.'

Vanaf half mei zou er extra gehandhaafd worden. Vanaf dat moment, nu een maand geleden, zouden er boetes worden uitgedeeld aan ronselaars, maar volgens de officiële Schiphol-taxichauffeurs komt daar niets van terecht. Ondertussen lopen de spanningen alleen maar verder op.

Lees ook: Taxichauffeur aangereden bij demonstratie Schiphol

Dode
'Ik ben nu het slachtoffer geworden, misschien wordt een volgende dag een andere collega het slachtoffer', vertelt de chauffeur die werd aangevallen op het Hoofddorpplein. 'Ik heb het idee dat pas wanneer een persoon dood is door een ronselaar bjvoorbeeld, dat ze dan pas gaan handhaven en het gaan aanpakken. 

De belaagde chauffeur heeft aangifte gedaan van mishandeling.