Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tegen wapenbeurs in de Rai

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 juni 2016, 18.39 uur

Stop Wapenhandel houdt woensdag een protest tegen een wapenbeurs in de Rai. Naar de internationale beurs, die morgen van start gaat, komen delegaties van landen die mensenrechten schenden in Jemen, aldus de protestgroep. Ook zouden er bedrijven en producenten van clustermunitie en kernwapens komen.

De beurs wordt gehouden van 21 tot en met 23 juni. De landen waar Stop Wapenhandel op doelt zijn onder meer Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. 'Over de aanwezigheid van Saoedi-Arabië zijn inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Er ligt immers een oproep van zowel het Nederlands als het Europees parlement om geen wapens meer aan de Saoedi's te leveren.'

'Ook uitgenodigd is Turkije, dat druk bezig is zijn eigen Koerdische bevolking met bommen te bestoken. Net als andere deelnemende landen heeft het wapens geleverd voor de oorlog in Syrië. Delegaties van militaire regimes (bv Thailand) en landen in gewapend intern conflict (bv Filipijnen) staan eveneens op de gastenlijst.' Volgens Stop Wapenhandel kunnen de landen op de beurs contacten leggen met dubieuze wapenbedrijven, zoals bijvoorbeeld Textron dat internationaal verboden clustermunitie zou produceren.

GroenLinks en de SP scharen zich achter de protestgroep, mede omdat de gemeente Amsterdam voor een kwart aandeelhouder is van de Rai. De partijen hebben een debat aangevraagd voor de gemeenteraadsvergadering aanstaande woensdag. 

Tweede Kamer
Ook de landelijke politiek maakt zich druk over de beurs. D66, SP en PvdA stellen Kamervragen, zo meldt Het Parool