Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Defensiebeurs van start in Rai: 'Dit willen we niet in Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juni 2016, 20.16 uur

De maritieme defensiebeurs Mast ging vanmiddag van start in de Rai. Op de beurs laten allerlei fabrikanten hun marinevaartuigen en wapensystemen zien aan potentiële klanten van over de hele wereld.

Maar, past zo'n beurs wel in de Rai, waar de gemeente deels eigenaar van is? Verschillende politieke partijen vinden van niet. Want de handel in wapens en enkele genodigde potentiële kopers zouden alles behalve ethisch verantwoord zijn. De organisatie zelf vindt dit echter nog wel meevallen. 

'Deze beurs richt zich voornamelijk op ondersteunende technieken voor het bouwen van marineschepen, -vliegtuigen en dergelijke', vertelt conferentie-voorzitter Andre van Koningsbrugge. En hoewel er wel degelijk een fors kanon en wat vervaarlijk uitziende scheepsmodellen te bewonderen zijn, valt het inderdaad mee met de hoeveelheid explosief wapentuig in de Rai. 

Saoedi-Arabië
Maar de wapens an sich waren niet het enige punt van kritiek. Ook de uitnodiging die een delegatie uit Saoedi-Arabië ontving schoot sommige Amsterdamse politici in het verkeerde keelgat. De delegatie kwam weliswaar niet opdagen, maar spijt van de uitnodiging heeft Van Koningsbrugge niet. 'Of het ethisch is om zo'n land uit te nodigen? Ik weet niet of dit het juiste begrip hiervoor is. Het hele concept oorlog is natuurlijk niet ethisch. Bovendien is ethiek een nationaal iets. Zij zullen daar anders tegenaan kijken dan wij, daar ben ik wel van overtuigd ja.'

Protest
Geen Saoedi's dus en niet écht veel wapens. Toch wordt er morgen geprotesteerd bij de Rai. 'Ze houden hier morgen een beach party', vertelt Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. 'Wij gaan daar onze eigen party tegenover zetten'. En op deze tegenhanger is ook de Amsterdamse politiek vertegenwoordigd. 'Wij hebben grote bezwaren tegen dit soort evenementen in de Rai, waar wij als gemeente mede-aandeelhouder van zijn' stelt SP-raadslid Tiers Bakker. 

De SP en GroenLinks dienen morgen een actualiteit in, waarin ze de wethouder oproepen om 'niet medeplichtig te zijn aan dit soort wapenbeurzen. Want dit willen we niet in Amsterdam.'