Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevolgen van staking vrijdag easyJet nog onduidelijk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juni 2016, 21.12 uur

Piloten van easyJet met Schiphol als uitvalsbasis leggen vrijdag opnieuw het werk neer, ditmaal de hele dag. Of daardoor vluchten uitvallen, is nog onduidelijk.

Een woordvoerder liet weten dat easyJet alles op alles zet om de overlast voor passagiers te beperken. De Britse prijsvechter meent met de inzet van andere piloten uit de eigen organisatie volledig in zijn recht te staan. Het bedrijf ziet het kort geding, dat vrijdag om 13.30 uur dient voor de rechtbank in Haarlem, dan ook met vertrouwen tegemoet.

Lees ook: Binnenkort nieuwe stakingen easyJet

In totaal vertrekken vrijdag 64 easyJet-vluchten vanaf Amsterdam. Als er al problemen ontstaan, waar easyJet niet van uitgaat, zal dit hoogstens een vlucht of twintig treffen. Van de vluchten van easyJet op Schiphol wordt overigens 70 procent helemaal niet geraakt door de staking, omdat ze toch al worden uitgevoerd door bemanningen van andere bases. EasyJet raadt passagiers aan de vluchtgegevens nauwlettend in de gaten te houden.

Lees ook: Piloten easyJet staken vrijdag hele dag

Een woordvoerder van de pilotenbond sprak eerder ook al van 'enkele middagvluchten' die mogelijk niet doorgaan, als het vrijdag tot een uitspraak komt.

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van de piloten. Die werken op individuele contracten waarmee ze volgens de bond veel slechter af zijn dan collega's bij andere luchtvaartmaatschappijen. De VNV dringt aan op een cao waarin die verschillen zo veel mogelijk worden rechtgetrokken. EasyJet vindt dat daarmee al vorderingen zijn gemaakt en noemt de acties daarom overbodig.

De VNV kreeg donderdag steun van FNV Luchtvaart, die de problemen bij easyJet symptomatisch vindt voor wat er op de hele luchthaven gebeurt. 'Alles moet snel, snel, snel en goedkoop. Schiphol lijkt een verzamelplaats geworden van alles dat mis is op de Nederlandse arbeidsmarkt', aldus de bond.