Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad ondanks protest akkoord met herverdeling vergunningen rondvaartboten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juni 2016, 18.48 uur

Ondanks het protest van de rondvaartreders is de gemeenteraad akkoord gegaan met de plannen van wethouder Udo Kock om de exploitatievergunningen voor rondvaartboten opnieuw te verdelen.

De gemeente gaat vanaf 2020 de markt open gooien, waardoor de gevestigde rederijen mogelijk hun vergunning voor een deel of helemaal kwijtraken. Na de zomer kunnen geïnteresseerden, waaronder de gevestigde, zich inschrijven voor de nieuwe verdeling. In totaal worden er 135 verleend aan boten langer dan 14 meter.

Lees ook: Wethouder Kock: 'Voorstel rondvaartboten is weloverwogen'

Op aangeven van de SP, D66 en de VVD komen nu wel 60 vergunningen in handen van vaartuigen met een gezichtsbepalende uitstraling. In het voorstel van Kock ging het nog om 30. 75 vergunningen zijn voor de categorie reguliere rondvaart. 

Lees ook: Rondvaart- en salonboten voeren actie tegen herverdeling vergunningen

Rondvaartreders maken zich grote zorgen om de herverdeling. Het nieuwe beleid zou volgens hen betekenen dat kortere boten meer kans maken dan langere boten. Catastrofaal voor de gevestigde reders, want de meeste rondvaartboten zijn rond de 18 meter. Maandag werd er nog actie gevoerd: er lagen zo'n honderd rondvaartboten voor de Stopera.