Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Speren halen het Concertgebouw niet, maar komen wel een heel eind'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2016, 18.06 uur

Amsterdammers die geen kaartje hebben gekocht voor de Europese Kampioenschappen Atletiek kunnen toch een deel meemaken. Op het Museumplein vinden namelijk het discus- en het speerwerpen plaats.

Het is voor het eerst dat deze wedstrijdonderdelen niet in een stadion, maar midden in een Europese stad worden gehouden. 'Er zijn weleens polstokhoogwedstrijden in een stad gedaan en kogelstootwedstrijden, maar speerwerpen en discuswerken middenin een stad is echt voor het eerst', aldus competition director Niels van der Aar.

Maar is dat niet gevaarlijk, speerwerpen op het Museumplein? Van der Aar: 'We hebben heel erg gelet op de veiligheid. Dus de tribunes zijn speciaal geplaatst. De hekken zijn speciaal geplaatst. We hebben ook beveiligers rondom de sectoren staan.' Toch wordt er wel ver gegooid. 'Ze halen het concertgebouw niet, maar ze komen wel een heel eind'

Lees ook: Voorbereiding EK Atletiek in volle gang: 'Hele grote operatie'

Op de tribunes is plaats voor zo'n drieduizend toeschouwers, die daar gratis mogen gaan zitten. Ook is er ruimte rondom de dranghekken, buiten het werpveld. Er worden in totaal zo'n vijfduizend toeschouwers verwacht.

De wedstrijden zijn op woensdag en donderdag te zien tussen 12.00 tot 18.15 uur.