Stad

NL
V

Sporenburgers in verzet tegen fietsbrug: 'Levensgevaarlijk al die fietsers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 juli 2016, 17.39 uur

De plannen voor een fietsbrug die straks het Zeeburgereiland moet gaan verbinden met de wijk Sporenburg vallen ontzettend slecht bij de bewoners. Het nu nog zo rustige stukje Amsterdam dreigt volgens hen straks te veranderen in doorgangsweg met 10.000 fietsbewegingen per dag.

De brug zou volgens het plan, want dat is het nog, moeten aansluiten op de J.F. van Hengelstraat. De brug zou moeten zorgen voor een snellere fietsroute vanuit IJburg en Zeeburgereiland. 'Als die tienduizenden fietsers straks door de stad gaan, is er geen sprake meer van dat die kinderen hier nog op straat kunnen spelen. Het wordt levensgevaarlijk', zegt een buurtbewoonster.

abc5media_image_1

En het is de bewoners niet alleen om de veiligheid te doen. Ook vrezen ze dat hun huizen door de fietsroute in waarde zullen dalen. Zij dringen dan ook aan op een fietspad om het eiland heen. 'Dit is een hele mooie kans voor de gemeente om iets bijzonders te doen. Leg een mooi fietspad over het water, dat zou ook een voorbeeld kunnen zijn voor andere steden.'

In een reactie benadrukt de gemeente dat er nog onderzoek plaats vindt naar de haalbaarheid van een fietsbrug. Als de plannen in september gepresenteerd worden, is er nog een mogelijkheid voor burgers om in te spreken. De bewoners zelf zijn inmiddels een petitie gestart.