Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prijs van een koopwoning in Amsterdam in jaar tijd met 16% gestegen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 juli 2016, 13.24 uur

Een koopwoning in Amsterdam is in een jaar tijd met zestien procent gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Uit het overzicht blijkt dat koopwoningen in de stad steeds maar weer duurder worden. In de regio Amsterdam wordt meer dan de helft van de verkochte woningen inmiddels boven de vraagprijs verkocht. De prijzen liggen alweer veertien procent boven het niveau van voor de crisis in 2008.

Aanbod
Tegelijkertijd is het woningaanbod het afgelopen jaar flink gedaald: ten opzichte van vorig jaar worden maar liefst 40 procent minder woningen aangeboden. Daardoor is de keuze voor de consument flink afgenomen, en sluit het aanbod steeds minder aan bij de vraag. Kan landelijk een koper kiezen uit gemiddeld acht verschillende woningen, in Amsterdam is dat nog maar gemiddeld 2,5. 'Daarbij kiezen kopers de gebieden rond Amsterdam als uitvalsbasis nu de krapte en de prijzen in Amsterdam zelf naar recordhoogten gaan', aldus de NVM

Balans zoek
Volgens de NVM raakt de balans zoek, en neemt de tweedeling op de woningmarkt toe. 'De regio’s waar het goed gaat, gaan steeds beter, terwijl het herstel in de achterblijvende regio’s trager verloopt. Dat is structureel,' aldus de NVM.