Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drieduizend nieuwe plekken in ondergrondse fietsparkeergarage Zuidas

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juli 2016, 14.19 uur

Fietsers op de Zuidas hebben een nieuwe plek waar zij hun fiets kunnen stallen. Vanochtend opende onder het Gustav Mahlerplein een nieuwe fietsparkeergarage met ruimte voor drieduizend fietsen. De bewaakte stalling is de eerste 24 uur gratis. De fiets wordt ingecheckt met een OV-chipkaart.

De gemeente wil met de komst van de garage het gebruik van de fiets als vervoersmiddel op de Zuidas vergroten. Ook zal naar verwachting het aantal fietsen met de komst van de Noord/Zuidlijn flink toenemen. Verwacht wordt dat het aantal reizigers van momenteel circa 100.000 reizigers per dag zal groeien naar circa 250.000 reizigers per dag in 2030.

Lees ook: Bouw ondergrondse fietsparkeergarage onder Gustav Mahlerplein van start

De komende jaren zullen er nog vijf extra fietsparkeergarages rondom station Zuid worden gebouwd. In het voorjaar van 2017 start de bouw van de derde ondergrondse parkeergarage, onder de zogenoemde Vijfhoek. In totaal zijn er rondom station Zuid straks 15.000 fietsparkeerplekken beschikbaar.

De bouw van de garage maakt deel uit van de voorbereidingen van de gemeente voor het project Zuidasdok, waarbij de ringweg A10 deels onder de grond verdwijnt. Voor de bouw van de A10-tunnels moeten zo'n 2200 bovengrondse fietsenstallingen verdwijnen.

vroeg op: #fietsenstalling #mahlerplein #amsterdam is open! #ns pic.twitter.com/0EqsxdrXP3

— Margareth Broek (@QuickScan) July 11, 2016
Twitter: @automaiti