Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffer steekpartij Keizersgracht: 'Onbegrijpelijk dat dader mogelijk geen straf krijgt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 juli 2016, 20.00 uur

De verdachte die architect Marcel van der Schalk begin dit jaar op de Keizersgracht uit het niets neerstak, lijkt er zonder straf vanaf te komen. Het Openbaar Ministerie eist geen TBS of gevangenisstraf, omdat de verdachte ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Het lijkt erop dat hij wordt teruggestuurd naar zijn geboorteland Italië. Slachtoffer Marcel kan de gang van zaken niet bevatten.

'Ik stond op de eerste zonnige dag buiten en toen werd ik plotseling van achteren neergestoken. Ik draaide mij razendsnel om en heb mij toen verweerd, verdedigd van de razernij die deze jongen op mij inhakte. Het ging keihard, heel heftig. Een jongen van 24, heel groot en sterk', blikt Marcel terug op die bewuste 17 februari. 

Lees ook: Neergestoken man Keizersgracht willekeurig slachtoffer

Marcel werd in zijn nek gestoken en had de grootste moeite om de jongen van zich af te slaan. 'Toen ik mij omdraaide om weg te vluchten. Toen stak hij het volle mes in mijn rug. Het mes brak af in mijn rug. Ik draaide mij snel om, want ik was bang dat hij mij van achteren zou pakken. Dat heeft mij eigenlijk gered.'

Lees ook: Getuige zag dader steekpartij vluchten: 'Ben op m'n scooter gesprongen'

Zes keer gestoken
De verdachte, de Italiaan Stefano P, probeerde te vluchten, maar omstanders wisten op hem in te praten en wisten hem terug te begeleiden. Uiteindelijk kon Stefano P. worden opgepakt. Marcel was zes keer gestoken en had vanaf dat moment veel pijn. 'Ik lag daar op de brancard toen ze aankwamen, door röntgenfoto's kwamen ze er achter dat ik het mes nog in mijn rug had zitten.'

Eigen onderzoek
Lichamelijk gaat het langzaam beter, al blijft er een risico: want een puntje van het mes blijft in het bot van zijn nek zitten, omdat dat te gevaarlijk is om te verwijderen. En geestelijk is het zwaar. Het lijkt erop dat Stefano P. naar Italië terug wordt gestuurd, omdat hij door het OM helemaal ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Er is daarom geadviseerd om hem geen TBS te geven. Marcel vindt dat er veel fouten zijn gemaakt en is een eigen onderzoek gestart. In de hoop dat de verdachte niet zomaar op vrije voeten wordt gesteld.

Vrijheid om af te wijken van advies
Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een reactie weten de gang van zaken niet te herkennen en stipt aan dat er bij het bepalen van de strafeis altijd rekening wordt gehouden 'met de persoon van de verdachte en met de ernst van het feit en de bescherming van de maatschappij. De officier van justitie heeft altijd de vrijheid om - gemotiveerd - af te wijken van het advies van deskundigen.' Stefano P. staat dinsdag 19 juli voor de rechter.

Bekijk hieronder het hele interview met Marcel

abc5media_video_1