Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Sloterdijk veel gebruikte uitvalsbasis voor treinbedelaars'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juli 2016, 15.50 uur

Tientallen bedelaars gebruiken station Sloterdijk dagelijks als uitvalsbasis om in de trein met behulp van briefjes en pakjes zakdoeken te bedelen om geld.

Sloterdijk is een veel gebruikt beginstation voor de groepen, vaak 'professionele', bedelaars, meldt NH woensdag op basis van eigen onderzoek. Dit beeld wordt door de politie bevestigd. 'Station Sloterdijk springt er ten opzichte van de rest van stad en de regio duidelijk bovenuit. We werken met de NS samen om te controleren op zwartrijden en bedelen. Maar het blijft een lichte overtreding, waarbij we ze op heterdaad moeten betrappen. Het is niet eenvoudig om hier een vinger achter te krijgen', stelt een woordvoerder. 

De treinbedelaars, die in sommige gevallen ronduit intimiderend te werk gaan, delen briefjes en pakjes zakdoekjes uit in de trein. Op de briefjes staat een zielig verhaal en de bedelaars hopen, als ze na het uitdelen terugkomen, geld te krijgen in ruil voor de tissues. 

'Deze groepen worden ook ingezet als winkeldieven en de vrouwen doen aan straatprostitutie. Het gaat om georganiseerde criminaliteit', stelt hoogleraar criminologie Dina Siegel over de groepen. De politie waarschuwt vooral geen geld te geven aan de bedelaars. 'Het is net zoals met dieren, die moet je geen eten geven anders blijven ze terugkomen.'