Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners binnenstad ontevreden over aanpak overlast Gay Pride

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juli 2016, 15.23 uur · Foto: Twitter: @DePolitieheli

De bewoners van de binnenstad, verenigd in Wijkcentrum d'Oude Stadt, zijn in gesprek geweest met burgemeester Van der Laan over de Gay Pride-overlast. Van der Laan heeft enkele toezeggingen gedaan om de overlast te beperken maar het is niet genoeg gebleken. Morgen staan beide partijen alsnog voor de rechter.

Er werd vorige maand al gedreigd met een gang naar de rechter, reden voor Van der Laan om het gesprek aan te gaan en tot een oplossing te komen. Het was de bewoners vooral te doen om de geluidsoverlast en het openbare toilet waar de binnenstad volgens hen in verandert tijdens het feest.

Lees meer: Binnenstadbewoners: 'Meer handhaving, plasplekken en spreiding Gay Pride'

Na het gesprek zegde Van der Laan toe  meer te zullen handhaven op geluidsoverlast op de dag van de botenparade. De Prinsengracht zal tot 08.00 uur de volgende ochtend gestremd blijven, de gracht ging voorheen om middernacht alweer open. Ook worden er gastheren en -vrouwen ingezet om bezoekers te begeleiden. In combinatie met meer plaszuilen en toiletten moet zo het wildplassen tegengegaan worden. 

Teleurgesteld in Van der Laan
Voor de bewoners zijn de toezeggingen niet voldoende geweest. 'De meesten vinden de brief echt teleurstellend. Een paar verbeteringen maar ook onvoldoende concreet. Als er echt geluisterd zou zijn, lag er niet een vergunning zoals die er nu ligt. De meeste toegezegde maatregelen zijn slechts handhavingsmaatregelen die sowieso door de gemeente gedaan moeten worden.'

Het belangrijkste punt, het geluidsvolume, wordt genegeerd, vinden de mensen van d'Oude Stadt. Ook de zorgen over de Zeedijk krijgen geen aandacht. Daar is teveel lawaai en is er geen garantie voor de bereikbaarheid van de woningen en de vluchtwegen, vindt d'Oude Stadt. En dus willen de binnenstadbewoners nu weten of de rechter vindt dat de gemeente een oplossing moet vinden voor de belangrijkste klachten.

Lees ook: Bewoners binnenstad in gesprek met Van der Laan over Gay Pride