Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kiezels dreigen Jordaanfestival te dwarsbomen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juli 2016, 19.19 uur

Het Jordaanfestival kan mogelijk niet doorgaan dit jaar. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd op de Appeltjesmarkt, maar deze werd vorig jaar vernieuwd. Nu ligt er dikke laag kiezelstenen en dit is volgens de politie geen veilige ondergrond.

Evenals vorig jaar zal er een houten vloer gelegd moeten worden, maar de kosten hiervan zijn tienduizend euro. Dit is volgens organisator Jan de Bie niet te betalen: 'Nee dat is geen optie voor ons, wij kunnen dat niet. We hebben al een aantal jaren geld bij moeten leggen door het slechte weer. Maar het kan niet zo zijn dat gemeente gaat roepen: "het is ons idee om het grind neer te leggen maar jullie moeten het betalen." Dat kan niet waar zijn'.

Lees meer: Dit jaar mogelijk geen Jordaanfestival

Frans Stuy, mede-organisator van het Jordaanfestival ziet de toekomst somber in: 'Elk jaar wordt het steeds duurder. Dan moeten er meer verkeersregelaars komen, dan weer meer security. We blijven maar betalen. Het Jordaanfestival gaat gewoon kapot zo'.

Stadsdeel Centrum laat weten dat de Appeltjesmarkt officieel geen festivalterrein is. Om aan de veiligheidseisen te voldoen, moeten er aanpassingen worden gedaan. En die kosten komen voor rekening van de organisator. Dat geldt ook voor andere festivals, aldus een woordvoerder.