0
Whatsapp

Stad

Roze Zaterdag: homohuwelijk in Vondelpark en Pride Walk naar de Dam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juli 2016, 19.02 uur

Zestien dagen lang is Amsterdam homo-hoofdstad van Europa, vandaag opent de EuroPride met Roze Zaterdag en is er meteen een dag vol activiteiten.

Het festival voor LHBT'ers, maar natuurlijk ook voor alle andere mensen die mee willen vieren, opent met een speciale kerkdienst in het Vondelpark, waarbij er stilgestaan zal worden bij acceptatie en seksuele diversiteit.

Ja-woord in Vondelpark
Vijftien jaar geleden werde in de stad het eerste homohuwelijk gesloten en dat moet natuurlijk gevierd worden met: juist, een huwelijksceremonie. Om 13.00 uur trouwt de voorzitter van de Amsterdamse Gay Pride, Lucien Spee, met zijn bijna echtgenoot Victor. Ook die ceremonie wordt gehouden in het Vondelpark. Het huwelijk is te volgen op AT5, via een livestream op Facebook.

Openingsceremonie op Dam
'S avonds rond 19.00 uur vertrekt de Pride Walk, een wandeling tegen anti-homogeweld en voor tolerantie, vanuit het Vondelpark naar de Dam. Later op de avond is daar ook de officiële opening van de EuroPride. Maar ook rond het Osdorpplein en de Sloterpas is er met Pink Nieuw-West vanmiddag genoeg te beleven. Tot slot is er ook nog een beijzondere opening op de Van Baerlestraat, daar wordt om 14.00 uur een Gaybrapad onthuld.

Twee weken lang zijn er bijzondere EuroPride activiteiten in de stad. Op zaterdag 6 augustus is zoals ieder jaar de Canal Parade, met tachtig bont versierde boten door de grachten. AT5 is er 15 dagen lang bij met het programma Your Daily Pride, iedere dag meteen na het nieuws van 18.00 uur.

Whatsapp