Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schrijver pleit voor meer groeten op straat: 'Vriendelijkheid begint met een knikje'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 augustus 2016, 20.05 uur

Amsterdammers zijn er niet zo van: het groeten van vreemden op straat. Maar volgens schrijver Hans van der Beek moet hier snel verandering in komen.

Een vriendelijk knikje of een 'goedemorgen', de meeste Amsterdammers doen het niet als ze iemand passeren op straat. Doodzonde, zegt Hans van der Beek. Hij vindt dat we het meer moeten doen. 'We leven allemaal in één stad. Er is veel onbegrip en onvriendelijkheid. We moeten toch met elkaar leven en vriendelijkheid begint met een knikje', zegt de schrijver.

Met een verborgen cameraatje nam AT5 de proef op de som. En inderdaad wordt er tijdens het testje niet gegroet. Als we het aan voorbijgangers vragen, blijkt ook dat weinig mensen wat voelen voor een groet. 'Niet als ik ze niet ken. Dan blijf je bezig denk ik', zegt een vrouw. 'In de stad doe je dat toch niet zoveel, want je komt wel heel veel mensen tegen op straat. Maar als iemand een knikje geeft, dan geef ik meestal wel een knikje terug ja', zegt een andere voorbijganger. 

'Mijn hart maakt wel een sprongetje. Dat is misschien overdreven, maar het is wel een leuk moment. Dan denk je: "zie je wel?" Het is een hele grote stad en soms een onvriendelijke stad. Maar we zijn toch buren. Ik doe een oproep aan Amsterdammers om elkaar gewoon te groeten al ken je elkaar niet. Doe 't maar eens gewoon. En dan zul je merken dat het een hartstikke leuk contact is. Het is flinterdun, maar het is toch hartstikke leuk', besluit Hans.