Stad

NL
V

'Beveiliger Van Gogh Museum weigert bezoeker: "Liever geen Marokkanen binnen"'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 augustus 2016, 21.09 uur

Een Marokkaanse jongen heeft bij de politie aangifte gedaan van discriminatie omdat hij werd geweigerd aan de deur van het Van Gogh Museum. Een beveiliger van het museum zou hem de toegang hebben ontzegd vanwege zijn afkomst.

De Marokkaanse jongen had een toegangsbewijs gewonnen voor het Van Gogh Museum dat hij vorige week donderdag wilde verzilveren. Zo ver kwam het niet. Een beveiliger van het museum vroeg de jongen bij de ingang eerst naar zijn identiteitsbewijs en stuurde hem vervolgens naar huis. 'Ik heb liever geen Marokkanen binnen', zei hij.

De jongen filmde het gesprek met de beveiliger en toonde de beelden aan de politie. Ook deed hij aangifte op het bureau, bevestigt de politie.

Als enige aangesproken
In gesprek met Marokko.nl vertelde de jongen zich gediscrimineerd te voelen. 'Mij werd de toegang ontzegd omdat ik een Marokkaans uiterlijk heb. In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen. Ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk en werd als enige aangesproken door de beveiliger. Ik ben daarna weggegaan. Wat voor mij een leuke en interessante middag in een museum moest worden, is mij afgenomen'.

Reactie Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de 'door de bezoeker geformuleerde uitspraken'. Volgens het museum was het op het moment van zijn bezoek druk bij het museum. 'Met deze bezoeker is een zogeheten servicegesprek gevoerd. Dat doen we dagelijks op reguliere basis. Deze gesprekken zijn erop gericht om bezoekers bijvoorbeeld wegwijs te maken in het wachtrij-gebied, of om bezoekers met grote bagagestukken te informeren over de mogelijkheden deze te stallen', aldus het museum. 

Maar dit gesprek 'ontaarde vrijwel direct', aldus het Van Gogh. 'Hij beschuldigde de museummedewerker van discriminatie, leek niet meer voor rede vatbaar en werd zowel verbaal, als non-verbaal agressief. Het gedrag werd als intimiderend ervaren en is door de museummedewerker getypeerd als een risico-indicator.' Ook een vervolggesprek 'leidde niet tot het kalmeren van de bezoeker' waarna hem de toegang tot het museum werd geweigerd.

Op verzoek van betrokkene zijn de videobeelden onherkenbaar gemaakt.