Ajax

NL
V

Johan Cruijff Arena lijkt nog ver weg: 'Geen gevolg aan overleg gegeven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 augustus 2016, 23.59 uur

Taart in de Arena vandaag, het stadion bestaat namelijk precies twintig jaar.

Arena-directeur Henk Markerink blikt terug op de geschiedenis van het stadion, dat vlak na de opening in 1996 door critici een "sfeerloze betonnen bak" werd genoemd. Ook zou de kwaliteit van het gras niet goed zijn geweest, waardoor fans twee koeien op de grasmat zetten. 

Lees ook: Arena viert twintigste verjaardag: zo werd het stadion geopend

'Dat was natuurlijk een tegenvaller en er waren nog een aantal andere kinderziektes', aldus Markerink. 'Maar je moet niet vergeten, dit was een heel innovatief concept. Wat destijds ontwikkeld is en de eerste was in zijn soort. Dus er zijn ook best wel wat risico's genomen met een heel nieuw model.' 

Naamswijziging
Grote vraag is wanneer de Arena nu wordt omgedoopt tot Johan Cruijff Arena of Johan Cruijff Stadion. 'Daar hebben we destijds van gezegd, het moet wel in goed overleg met de familie, met alle betrokkenen. Tot nu toe is daar nog verder geen gevolg aan gegeven', aldus Markerink, die ook liet weten dat de naam wat hem betreft veranderd mag worden.

Na de dood van Cruijff tekenden tienduizenden Ajax-supporters een petitie om de Arena naar de Ajax-legende vernoemd te laten worden. Ook het stadsbestuur liet weten achter een naamswijziging te staan.