Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel Zuid gaat oude gevelreclames restaureren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 augustus 2016, 19.30 uur

De wandschildering van Fiat op de Albert Cuypmarkt, de reclame van Hesp bij de Ferdinand Bolstraat en de vele Heinekenschilderingen. Stadsdeel Zuid wil de historische muurschilderingen in ere herstellen om het straatbeeld te verfraaien. De oude gevelreclames zijn een vroege vorm van straatkunst en maken deel uit van het Amsterdamse cultureel erfgoed.

Bewoners zijn opgeroepen om oude foto's op te sturen van hoe de reclames er vroeger uitzagen. Het idee is om langzaam maar zeker alle historische gevelreclames uit de periode 1850 tot 1950 te restaureren. De eerste schildering wordt gerestaureerd bij café Hermes aan de Ceintuurbaan, maar dat blijkt lang niet zo makkelijk.

'Van wat nu café Hermes is, het heette vroeger anders, hebben we helemaal geen ontwerp gevonden en ook geen goede archieffoto. We zoeken dus eigenlijk archieffoto's', legt teamleider restauratie Marc Stegeman uit.

'De kleine delen die er nu nog zijn worden vastgelijmd met een transparant goedje. Daarna kunnen we er overheen gaan met allemaal glacerende lagen. De tijd dringt, er komt nog een winter aan, dan gaat er nog meer verloren. Dat zou echt zonde zijn', legt restaurateur Myrthe Smith uit.

De bedoeling is dat de eerste restauratie nog voor de winter is afgerond. 'Het wordt echt een pareltje voor de stad', aldus Stegeman.