Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verkeersregelaars ingezet na ongelukken op drukke IJ-pont

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 augustus 2016, 12.06 uur

Het GVB zet per direct extra verkeersregelaars in bij de opstapplekken voor de pont. Die moeten ervoor zorgen dat de boten niet overvol raken zodat passagiers veilig over het IJ kunnen reizen.

De verkeersregelaars worden ingezet naar aanleiding van de incidenten met passagiers die klem kwamen te zitten op de boot. Ten minste een persoon belandde daardoor in het ziekenhuis

De controleurs werken van 's ochtends 7 tot 's avonds 7 en staan aan beide kanten van het IJ, meldt het GVB. Ze zullen aangeven wanneer de pont vol is en mensen erop wijzen als zij de gele veiligheidslijn overschrijden. Het gaat om twaalf verkeersregelaars die anderhalve week blijven staan.

Lees ook: Opnieuw reiziger klem tussen klep pont

Na die periode zijn de werkzaamheden aan de IJtunnel voltooid. Die werkzaamheden zorgen voor extra drukte op de pont, zegt een woordvoerder van het GVB. 'De buspassagiers wijken uit naar de pont en dat zorgt voor meer drukte'.

De recente incidenten met passagiers die klem kwamen te zitten op overvolle ponten, deden zich volgens het GVB voor op de kleinere boten met slechts een klep om op en af te stappen. 'Je ziet dat de doorstroom op die ponten het slechtst is', zegt een woordvoerder. 'De passagiers blijven hangen bij de klep omdat ze er daar ook weer af moeten'.

Levensgevaarlijk
Het GVB noemt het 'onveilig en levensgevaarlijk' om nog op de pont te springen nadat het alarmsignaal heeft geklonken. Er staat echter geen sanctie op. Het GVB wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger en noemt handhaving daarop 'lastig'.

Lees ook: Vrouw met voet klem in klep van pont