Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen verbod op het houden van exotische dieren in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 augustus 2016, 13.24 uur

De gemeente gaat geen inventarisatie maken van waar er 'potentieel gevaarlijke' dieren worden gehouden in de stad. De Partij voor de Dieren stelde hierover vragen aan het college nadat eerder dit jaar in Oost twee krokodillen in Oost werden aangetroffen die drugsgeld ´bewaakten´.

Hierop pleitte de PvdD voor een verbod op het houden van exotische dieren zoals krokodillen en stelde voor om een inventarisatie te maken waar er dieren worden gehouden die bij een eventuele ontsnapping gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. Het college ontraadt het voorstel omdat het via de gemeentelijke regelgeving alleen mogelijk is om overlast te bestrijden. Ook is het houden van (potentieel gevaarlijke) dieren niet verboden in Amsterdam.

Lees ook: Partij voor de Dieren: Geen krokodil meer in Amsterdamse huiskamer

Eind februari werd Ferry P. aangehouden als verdachte in een grote crystal methzaak, in totaal werden er elf verdachten aangehouden. Bij een huiszoeking werd er in het hok van zijn krokodillen drugsgeld gevonden. Zijn advocaat Leon Rommy schreef later in een persverklaring dat P. alle medewerking heeft verleend in het onderzoek. Hij schreef daarin ook dat zijn cliënt zich van geen kwaad bewust was. Het geld zat verstopt in twee koffers, een medeverdachte in de zaak had P. gevraagd de koffers te bewaren in het terrarium zonder dat hij wist wat er in zat. Toen de politie voor de deur stond om het pand te onderzoeken, heeft Ferry ze op de twee koffers gewezen 'waar een voor hem onbekende inhoud zat', aldus de advocaat eerder dit jaar.

Lees ook: Bewaking drugsgeld door krokodillen was 'vriendendienst'

P. werd twee dagen na zijn arrestatie vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht van het witwassen van geld. Hij wordt door de politie niet gelinkt aan drugshandel. In zeven panden, zes in Amsterdam en een in Almere, deed de recherche onderzoek. Bij één van de doorzoekingen werd voor meer dan een half miljoen aan crystal meth aangetroffen. Het onderzoek wees uit dat de groep gebruik maakte van medeplichtigen die bij enkele honderden mensen drugs afleverden. 

Lees ook: Levensgrote krokodillen bewaken drugsgeld in Oost

De negen mannen en twee vrouwen die zijn aangehouden waren op het moment van hun arrestatie eind februari tussen de 25 en 55 jaar oud.