Cultuur

Uitmarkt vanaf volgend jaar niet meer op Museumplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 augustus 2017, 15.40 uur

Whatsapp

De Uitmarkt gaat verhuizen: volgend jaar wordt de 40e editie gehouden op het Oosterdok.

Lees ook: Ondanks financiële tegenvallers Uitmarkt volgend jaar 40e editie: 'Dit is zo'n fantastisch festival'

Dat maakte de Stichting Uitmarkt zondagavond bekend. In 2017 wordt de jubileumeditie gehouden rond het Muziekgebouw aan 't IJ, NEMO, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum. De daaropvolgende jaren vindt het evenement steeds op een andere locatie in de hoofdstad plaats. 'Het doel is om de druk op de binnenstad te verlichten', zegt Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing over de keuze om het evenement te verplaatsen.

Lees ook: Ollongren: 'Niemand kan zich voorstellen dat Uitmarkt verdwijnt'

Op de Uitmarkt kregen mensen dit weekend een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen in Nederland, met meer dan 350 gratis optredens. Vanwege het warme zomerweer had de Uitmarkt extra maatregelen getroffen. Zo waren er openbare waterpunten en terrassen met schaduw. De 39e editie is door ruim een half miljoen mensen uit het hele land bezocht. 

Vorig jaar waren er ook al ongeveer 500.000 mensen op de Uitmarkt afgekomen. Onlangs werd bekend dat de Stichting Uitmarkt geen subsidie krijgt vanuit het gemeentelijke Kunstenplan voor 2017-2020. Cultuurwethouder Kajsa Ollongren vertelde gisteren dat ze zich hard gaat maken voor het voortbestaan van de Uitmarkt.

Whatsapp