Stad

Rechtbank staat jacht op damherten Waterleidingduinen toe

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 augustus 2016, 17.01 uur

De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mogen weer afgeschoten worden. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

Natuur- en dierenbeschermingsorganisaties gingen in beroep tegen het besluit van vijf jaar geleden van de provincie Noord-Holland om de jacht op de dieren toe te staan.

Volgens het Parool vindt de rechtbank dat de provincie zorgvuldig is omgegaan 'bij het afgeven van een ontheffing voor de jacht op de beschermde dieren'. De rechtbank vindt dat beheerder Faunabeheereenheid het recht heeft om dat beheer volgens eigen inzicht in te vullen. Ook vindt de rechtbank het aannemelijk dat duizend damherten het juiste aantal dieren is.

Lees ook: Tientallen damherten afgeschoten in Waterleidingduinen

Kaalgevreten
In de Waterleidingduinen leven zo'n 3.800 damherten, en dat zijn er zoveel dat het gebied bijna kaalgevreten is. De boswachters mogen per week 80 herten afschieten. De jacht ligt nu stil vanwege de zomer. In de herfst pakken de boswachters het geweer weer op. Dan gaan ze ook meer herten schieten. Over vijf jaar mogen er niet meer dan duizend herten lopen in de Waterleidingduinen. 'Dit heeft niets met jagen te maken. Dit is gewoon efficiënt beheer. Gewoon de aantallen halen', vertelt beheerder Leo van Breukelen van Waternet.