Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Driehoek weet niet van lijst met Gülenkinderen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2016, 19.22 uur

Er zou in Amsterdam een lijst circuleren met leerlingen die in verband staan met Gülen. Die lijst wordt ook gedeeld met de Turkse overheid. Dat zei Jan Paternotte van D66 in het raadsdebat vanochtend over de onrust in Turkse scholen tussen aanhangers van Erdogan en Gülen-aanhangers.

De politie en het Openbaar Ministerie zouden al zijn ingelicht. Paternotte heeft het vermeende bestaan van de lijst woensdagavond besproken in een bijeenkomst met bezorgde Turkse ouders en leraren. Paternotte vindt het een 'zorgwekkende' ontwikkeling. Hij heeft er vanochtend in de gemeenteraad vragen over gesteld aan onderwijswethouder Kukenheum. Zij is van de lijst op de hoogte en de informatie is ook gedeeld met politie en het Openbaar Ministerie (OM).

De gemeenteraad vindt de lijsten onacceptabel. De gemeente wordt volgens Kukenheim voortdurend benaderd door groepen die lijsten willen doorgeven. 'Daar gaan we niet op in, we gaan alleen af op eigen waarnemingen.'

Paternotte roept ook premier Rutte op in actie te komen. Volgens de D66-fractievoorzitter moet Rutte zich niet alleen zorgen maken over het belang van de Turkijedeal, maar ook dit probleem serieus opnemen.

UPDATE donderdag 15.00 uur: In de gemeenteraad is er grote onduidelijkheid over het bestaan van de 'lijsten met Gülen-kinderen'. Bij de driehoek (burgemeester, politie, OM) was er nog niets over bekend. Maar de burgemeester sluit niet uit dat die lijsten er zijn.

Van der Laan: ik ga het goed uitzoeken, maar het zou best eens kunnen dat de antwoorden meevallen...

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) September 1, 2016

GroenLinks stelde hierop voor om eerst maar eens goed uit te zoeken of die lijsten echt wel bestaan.

.@RutgerGW stelt schorsing voor. Wil nu eerst duidelijkheid over al dan niet bestaan van Gülen-lijsten met Amsterdamse kinderen.

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) September 1, 2016

UPDATE donderdag 15.30 uur: SP-raadslid Peter Kwint laat via Twitter weten dat er verwarring is over welke lijsten er precies zijn en dat de burgemeester gaat uitzoeken hoe het precies zit.

Van der Laan kent alleen brief met namen van 109 kinderen die van de vermeende Gülenscholen willen. Paternotte weet van meer lijsten.

— michiel couzy (@mcouzy) September 1, 2016

We krijgen binnenkort een uitgebreidere brief. Belangrijk dat deze verwarring wordt opgehelderd. https://t.co/IFShKFoAHX

— Peter Kwint (@peterkwint) September 1, 2016