Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Juriste maakte lijst met Turkse leerlingen op Witte Tulp'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 september 2016, 15.02 uur

Een Turks-Nederlandse juriste zou achter de veelbesproken lijst met Turkse leerlingen op 'Gülen-school' de Witte Tulp zitten.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. Over de inhoud en zelfs het bestaan van de lijst bestond lang onduidelijkheid. Volgens de krant gaat het om kinderen die door hun ouders van de school gehaald willen of wilden worden. Het zou gaan om 109 leerlingen van de Witte Tulp in Osdorp.  

Lees ook: 150 kinderen komen niet opdagen bij vermeende 'Gülen-scholen'

Toch staat er ook een aantal kinderen op de lijst dat helemaal niet weg wil. Een andere bron binnen de Turkse gemeenschap liet gisteren aan AT5 weten dat het om zo'n twintig leerlingen gaat. Doordat ze niet vertrekken van de school, zouden hun ouders zelfs niet meer veilig kunnen reizen naar Turkije.

De juriste die achter de lijst zou zitten was ook aanwezig bij de rechtszaak over een school in Zaandam, die banden zou hebben met Gülen. De vrouw is voorzitter van de actiegroep "Veilig naar school".

Lees ook: Ouders bezorgd om Turkse spanningen op school: 'Dit heeft niets met de toekomst van mijn kind te maken'

Burgemeester Van der Laan liet gisteren weten dat er bij hem een lijst bekend is doordat ouders per brief hebben laten weten dat ze willen dat hun kinderen van school worden gehaald. Of hij daarmee deze lijst bedoelde is niet duidelijk.

Zorgelijk
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte laat vandaag weten maandag opheldering te willen van de burgemeester. 'Wij begrijpen van de school dat er twintig kinderen op een lijst staan die daar niet op thuishoren. Dat is heel zorgelijk.'