Start van hoofdcontent

Stad

nl

Partij voor de Dieren wil verbod op koetspaarden in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 september 2016, 17.46 uur

De Partij voor de Dieren Amsterdam (PvdD) heeft een spoeddebat aangevraagd over het gebruik van paardenkoetsen in de stad. Dit naar aanleiding van een incident afgelopen zaterdag op de Dam. Twee paarden raakten daar door de drukte in paniek en trokken en koetsen omver. De PvdD wil een verbod op de dieren.

Dat meldt de partij vandaag. 'De Partij voor de Dieren Amsterdam vindt het ouderwetse paard-en-wagen een dieronvriendelijk showtje. De koetsen horen niet thuis op de Amsterdamse grachten in de moderne 21ste eeuw'. De spoedbespreking vindt woensdagochtend plaats.

Een koetsier raakte lichtgewond bij het ongeluk. Na het incident hebben de twee dieren nog enkele rondjes gelopen met de koets op de kant. Omstanders hebben de paarden rustig gehouden en de koetsen losgekoppeld. Daarna konden de koetsiers hun weg weer vervolgen.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: 'We willen graag weten hoe de wethouder Dierenwelzijn naar deze trekpaarden kijkt. Het is de vraag of hij deze gedateerde traditie vindt passen in een diervriendelijk Amsterdam.'

Vermaakmiddel
Volgens de partij voor de dieren voornamelijk ingezet als vermaakmiddel voor toeristen. 'Het is een tafereel uit vroegere tijden, met een verkleedde koetsier die boven de paarden met een zweep dreigt', aldus de PvdD.