Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Het gaat bij paarden allemaal om goede training'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 september 2016, 19.07 uur

Het is een typisch toeristenuitje, maar daar moet volgens de Partij voor de Dieren snel een einde aan komen: een koetsritje door de stad. Volgens de partij is het maar een dieronvriendelijk showtje en moet het daarom snel verboden worden. Koetsiers zijn het oneens met de plannen.

Aanleiding was een incident op de Dam afgelopen weekend. Twee paarden raakten in paniek en trokken een koets omver. De gevolgen bleven beperkt, maar een koetsier liep wel wat schaafwonden op. Niet alleen het ongeluk was aanleiding voor een verbod, zoals gister gemeld werd. De partij vindt ook de werkomstandigheden van de paarden in de stad zorgelijk.

Koetsier Gerard Rikkelman erkent de risico's van het werken met paarden, maar volgens de koetsier gaat het allemaal om goede training. 'We staan nu bij de Overtoom met allerlei verkeer. Ze staan hier gewoon rustig. Net als op de Dam. Ze vinden daar rust, willen er graag naar toe. Hun maatjes staan ten slotte daar'.

Aai-aandacht
Maar hoe ging het afgelopen weekend dan mis? 'Ik heb gehoord dat het druk was met aai-aandacht voor de dieren. Aaien is iets van mensen naar dieren, maar andersom hebben ze er niet veel aan.'

Of aaien nou wel of niet de aanleiding was, Van Lammeren blijft bij zijn standpunt. 'Er is gelukkig nog maar één ongeluk gebeurd. Maar waarom wachten op de volgende? Want nogmaals: paarden zijn vluchtdieren. Dat past niet in zo'n grote stad.'

Begin oktober komt het stadsbestuur met een reactie op het plan.