Stad

Pegida-voorman opgepakt bij rechtbank wegens hakenkruis in prullenbak op shirt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2016, 14.10 uur

Edwin Wagensveld, voorman van anti-islambeweging Pegida, is rond 10.30 uur opgepakt bij de rechtbank aan de Parnassusweg.

Wagensveld droeg een shirt met een logo van een hakenkruis in een prullenbak. Hij mocht van agenten daarmee niet naar binnen bij de rechtbank. Toen hij weigerde het logo af te plakken, werd hij opgepakt. 

De Pegida-voorman moest voor de rechter komen omdat hij eerder werd opgepakt tijdens een demonstratie voor de Stopera. Daar toonde hij een hakenkruis in een prullenbak op een spandoek. Volgens hem is dat in die context gewoon toegestaan.

Lees ook: Pegida-voorman voor rechter om hakenkruis bij demonstratie Stopera

Agenten hebben ook een Duitse vrouw opgepakt. Op beelden is te zien hoe de twee in een politiebus worden afgevoerd. Een groepje symphatisanten dat bij de rechtbank met een spandoek met hetzelfde logo stond te demonstreren besloot het spandoek op te rollen op verzoek van agenten. 

Brief
Voor de aanhouding ging Wagensveld, die uit voorzorg al een tandenborstel op zijn T-shirt had geplakt, in discussie met de agenten. 'Ik heb een brief bij me van het Openbaar Ministerie in Oost. Daar staat heel duidelijk in dat dit geen strafbaar ding is in de context. Ik ga niet zonder dit T-shirt naar binnen toe.' 

Een politiewoordvoerder zegt dat de bijeenkomst vanochtend een demonstratief karakter had. Volgens de Wet openbare manifestaties is het tonen van hakenkruizen in Amsterdam niet toegestaan, vandaar dat de twee werden aanhouden toen ze het logo niet af wilden plakken. Overigens mag je als je niet demonstreert ook geen hakenkruizen tonen, dan kun je aangehouden worden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Rechtszaak
De zitting ging ook zonder Wagensveld door. AT5-verslaggever Mark Schrader was aanwezig: