Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huiskamerconcert weer even terug in woning Eerste Helmersstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2016, 23.03 uur

Drie bewoners aan de Eerste Helmersstraat in West hebben vanmiddag oude tijden doen herleven met een huiskamerconcert. Jarenlang werden er na de oorlog in de woning concerten gegeven, nadat oud-bewoner componist Nico Richter overleed. Zijn vrouw gaf de concerten destijds ter ere van haar man.

Nico Richter werd op 18 april 1942 van zijn bed gelicht en kwam in Auschwitz terecht. Hij overleefde het kamp, maar stierf vlak na de oorlog. Zijn vrouw besloot zijn vrouw zijn werk voort te zetten. Ze organiseerde samen met haar nieuwe man huiskamerconcerten waar nieuwe talenten eigen muziek en de muziek van Nico zouden voordragen. 

'Ik heb gaandeweg ontdekt dat er hier 258 concerten zijn geweest. Daarna zijn ze in de zomer van 1961 naar de Willemsparkweg en daar zijn ze nog jaren doorgegaan; 584 concerten', aldus Huib Ramaer die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de Amsterdamse componist.

'Ik vind dit ongelooflijk. Het is zo hartverwarmend dat jonge mensen die hier nu wonen belangstelling hebben voor de geschiedenis. Voor wat hier gebeurd is. Ik denk dat de tranen in hun ogen zouden hebben gestaan', vertelt Nico's nichtje Juul Muller van Santen. Ze was erbij toen het eerste huiskamerconcert in 1951 werd gegeven.