Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maandenlang voortvluchtige IS-terrorist bezocht Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 september 2016, 19.57 uur

Abid Tabaouni, een maandenlang voortvluchtige IS-terrorist, heeft eind maart een bezoek gebracht aan Amsterdam. Dat blijkt uit een foto op zijn Facebook.

Uit documenten in handen van CNN blijkt dat de terroristen achter de aanslagen in Parijs van november vorig jaar ook Nederland als belangrijk doelwit zagen. Uit de documenten blijkt verder dat de autoriteiten in Europa het bestaan van de voortvluchtige Abid Tabaouni verzwegen. Hij kon uiteindelijk in juli van dit jaar in Brussel worden aangehouden. 

Asielstroom
Tabaouni kwam Europa binnen via de asielstroom. Uit de berichtgeving van CNN blijkt dat twee andere terroristen, die werden opgepakt in een migrantenkamp, niet konden deelnemen aan de aanslagen in Parijs omdat ze een maand lang werden vastgehouden. De douane in Griekenland had ontdekt dat hun paspoorten vals waren. Het gaat om een Algerijn en een Pakistaan. Ze werden uiteindelijk vrijgelaten en konden zo hun reis vervolgen. Een dag na de aanslagen in Parijs kwamen de twee aan in Salzburg. Daar vroegen ze asiel aan.

Amsterdam
De Algerijn en Pakistaan werden uiteindelijk aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat ze voor hun arrestatie zaten te wachten op versterking om vermoedelijk nieuwe aanslagen te plegen. De derde man die zich bij het team had moeten aansluiten was Abid Tabaouni. Hij bezocht in maart van dit jaar Amsterdam, zo blijkt uit een foto op zijn Facebook. Tabaouni staat aan het IJ, met op de achtergrond het EYE filmmuseum en de A'DAM Toren. Waarom Tabaouni Amsterdam bezocht is onbekend.