Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote zorgen om miljoenenbezuinigingen bij stadsdelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 september 2016, 21.36 uur

'Het vlees en vet is er al af, nu gaan de botten geraakt worden.' Zo beschreven afgelopen week verschillende stadsdelen de aanstaande bezuinigingen. Om samen tot 14 miljoen euro te komen moet er in Oost en Nieuw-West het meeste geld worden ingeleverd, namelijk 2,4 miljoen. De eerste mogelijke slachtoffers van de bezuinigingsronde kondigen zich nu al aan.

Naast de door het stadsdeel voorgestelde bezuinigingen op taal, groen en de openbare ruimte, is er de kans dat de kinderboerderijen in Nieuw-West vanaf 2018 geen geld meer krijgen. Keuzes die bij kinderboerderij De Sloterplas gevoeld gaan worden.

'Zonder die subsidie is het gewoon afgelopen. Dan wordt de boerderij gesloten en dan houdt het op. Het kwam bij ons heel hard aan. Vanuit het stadsdeel, de wethouder en de stadsdeelvoorzitter heb ik niets gehoord', vertelt Kees Bergen van de kinderboerderij.

Lees ook: Pijnlijke keuzes: hier willen de stadsdelen op bezuinigen

Ook het Oostblok Theater in Oost ziet door de onverwachte bezuiniging de subsidie misschien verdwijnen. Iets wat voor het kleine buurttheater zal betekenen dat ze de deuren op den duur moeten sluiten. 'Dat is schrikken, zeker omdat het ontzettend goed gaat. We groeien nog steeds in publiek. We bereiken juist mensen die anders nooit naar de Stadsschouwburg of de Krakeling zouden fietsen', aldus artistiek leider Marijke Schermer.

De bezuinigingsvoorstellen moeten nog door het college bekeken worden, maar de willekeur van de keuzes is voor sommige organisaties toch opmerkelijk. Schermer: 'Het beleid van wethouder Ollongren is juist dat kunst en cultuur niet alleen in het centrum te zien moet zijn. Het is het tegenovergestelde van wat er eigenlijk zou moeten gebeuren.'

Lees ook: Woede over miljoenenbezuinigingen in Zuid: 'De maat is vol'