Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffer steekpartij: 'Rechters zijn lafaards, dader staat zo weer op straat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 september 2016, 22.20 uur

'Ik heb nog steeds een stukje mes in mijn nek zitten en als hij straks op m'n stoep zit, dan kan ik hem geeneens wegsturen'. Marcel van der Schalk werd op 17 februari op klaarlichte dag neergestoken bij zijn kantoor op de Keizersgracht. De dader kreeg vandaag zijn straf te horen, geen TBS, wel een jaar verplichte opname.

Maar volgens Marcel kan Stefano P. zo weer op straat staan. Als de behandelend psychiater oordeelt dat de geboren Italiaan uitbehandeld is, dan wordt hij naar een arts in zijn thuisland gestuurd. Oordeelt die psychiater hetzelfde, dan wordt P. gewoon weer vrijgelaten. 'Waardeloos', noemt Marcel de uitspraak. 'Ik voel me helemaal verslagen.'

'Blijkbaar kan dit in Nederland'
'Hij kan zo weer bij me op de stoep staan en dan kan ik hem niet eens wegsturen. De rechters zijn gewoon lafaards. Ze hebben gezegd dat herhaling niet uitgesloten kan worden, maar kennelijk is dat niet genoeg voor meer straf', zegt een zwaar geëmotioneerde Van der Schalk. 'Blijkbaar kan dit in Nederland. Ik voel me onveilig.'

De officier van justitie eiste tbs met dwangverpleging, maar het werd dus een jaar verplichte opname, waar Stefano P. ook een half jaar van heeft gezeten. Marcel van der Schalk heeft daarnaast recht op een schadevergoeding van 27.000 euro. Maar dat is lang niet genoeg om zijn geleden schade te vergoeden, zegt hij.

Lees ook: Getuige zag dader steekpartij vluchten: 'Ben op m'n scooter gesprongen'

'Wie zegt dat hij niet opnieuw iemand aanvalt'
'Ik heb al 20.000 euro aan mijn advocaat uitgegeven en als ik straks naar Amerika moet om het mes uit mijn bot te verwijderen, dan moet ik dat allemaal zelf betalen.' Volgens de rechter heeft P. vanuit een psychose gehandeld en is gevangenisstraf daarom niet op zijn plaats. 'Maar wie zegt dat als hij straks weer stress voelt, hij niet opnieuw iemand aanvalt? Deze man is echt super agressief en moet behandeld worden', zegt Van der Schalk.

Zelf kan hij niet veel meer doen dan afwachten en hopen dat de officier van justitie in hoger beroep gaat. Maar of dat gaat gebeuren weet Van der Schalk nog niet.